mensport

Vierspanrijden is het rijden (mennen) met vier paarden voor een wagen.

De samengestelde wedstrijdsport zoals Koos de Ronde & zijn familie beoefent, is een seizoenssport en wordt verreden in de periode april - oktober en bestaat uit drie onderdelen: dressuur, marathon en vaardigheid. Degene die in alle onderdelen gemiddeld het beste is, wint de wedstrijd. Koos' specialiteit is sinds jaren de marathon en kan zich in dit onderdeel zowel nationaal als internationaal meten met de besten der aarde, maar ook in de dressuur & vaardigheid staat de menner zijn mannetje! Sinds 2005 behoort hij onafgebroken tot de wereldtop-10.


DRESSUUR

Bij de dressuurproef gaat men uit hetzelfde principe als een dressuurproef onder het zadel, een aantal verplichte oefeningen worden verreden zoals halthouden, achterwaarts, stap, draf, uitgestrekte draf, figuren zoals een volte met één hand. Alleen galop wordt niet gevraagd.
Een jury van minimaal 3 (nationaal niveau) en maximaal 5 personen (op internationale wedstrijden) beoordeelt de aanspanning en de koetsier op juistheid van de gangen, correct rijden van de figuren, samenspel van de paarden, vaardigheid van de koetsier enz. enz. De dressuur wordt met een speciaal rijtuig gereden, een mooie koets met de koetsier in pak met hoge hoed en de grooms achterop als niet-bewegende beelden achterop.


MARATHON

De marathon is het meest spectaculaire onderdeel van de samengestelde mensport. Hier wordt niet alleen het uithoudings-vermogen van de paarden getest (een marathon bestaat uit totaal zo'n 16 kilometer), maar vooral de stuurmanskunsten van de menner en de gehoorzaamheid én snelheid van de paarden. Het rijtuig is verruild voor een sterke marathonwagen die tegen een stootje kan.
Allereerst moeten een traject (draf) worden verreden als een soort warming up alvorens de hindernissen te rijden. De hindernissen (waterpartijen, heuvels, bomen, bruggen enz. - maximaal 8 per marathon) bestaan uit een aantal poorten die in de goede volgorde, maar vooral zo snel mogelijk gereden moeten worden. Kantelen van marathonwagens, grooms die van de wagen afvallen, het hoort er allemaal bij, maar de winnaar heeft nooit dit soort problemen. De winnaar is degene die de trajecten foutloos rijdt en de snelste is in alle hindernissen.

VAARDIGHEID

De vaardigheid wordt met hetzelfde rijtuig gereden als in de dressuur. Er is een parcours uitgezet met oranje kegels (een beetje vergelijkbaar met pionnen die je soms bij wegwerkzaamheden ziet) met op die kegels een balletje. Tussen die kegels is er maar ruimte voor het rijtuig (spoorbreedte) + 30 cm. Dat wil dus zeggen dat je 15 cm aan elke kant van een wiel hebt, en daar tussendoor moet een koetsier zijn paarden en rijtuig foutloos manoeuvreren binnen een bepaalde tijd.
Dit onderdeel wordt in principe als laatste verreden op een wedstrijd is daarom ook vaak het spannendste, want elk balletje dat eraf valt, kost 3 strafpunten en als je je bedenkt dat het onderlinge verschil in een marathon vaak luttele seconden bedraagt (en dus ook luttele strafpunten), dan kan zo'n balletje 'hard aankomen'.

PUNTENTELLING - wie is de winnaar?

De behaalde punten in de dressuur wordt omgezet in strafpunten door het behaalde punten af te trekken van het maximaal haalbare (160 punten, omdat er 16 onderdelen zijn waarvoor maximaal 10 punten per keer voor kunnen worden behaald). Heb je dus bijvoorbeeld 128 behaald (een acht gemiddeld), dan heb je na de dressuur een score van 32 strafpunten.
In de marathon krijg je voor elke seconde dat je in een hindernis bent 0,2 strafpunten, dus rijd je een hindernis in 48 seconden, dan is dit omgerekend 9,6 strafpunt, laat je je zweep vallen, krijg je er 5 bij, een groom van de wagen af 10 strafpunten, enz. enz.
Tenslotte de vaardigheid: 1 balletje eraf is 3 strafpunten en rijd je te langzaam dan krijg je voor elke seconde die je boven de toegestane tijd uitkomt 0,5 strafpunt.
Het lijkt meer gereken én ingewikkelder dan het is, maar het komt er gewoon op neer, dat degene die de minste strafpunten heeft verzameld, de winnaar is van de wedstrijd.

Er worden per jaar zo'n 8 - 10 wedstrijden gereden, grotendeels internationale evenementen. Jaarlijks terugkerende Nederlandse wedstrijden worden onder andere gehouden in: Kronenberg, Beekbergen en Valkenswaard. Klik hier om onze actuele wedstrijdkalender, deelname en resultaten te bekijken.


INDOOR

De samengestelde mensport is van oorsprong een buitensport, waarvan het seizoen van april tot oktober loopt. Naast deze wedstrijden die 'buiten' (outdoor) worden verreden, worden er sinds 1996 steeds meer indoors georganiseerd. Indoorwedstrijden zijn wedstrijden die in grote hallen / binnenmaneges worden georganiseerd. In zo'n hal wordt een parcours neergezet van meestal een drietal marathon-achtige hindernissen (bruggen, hekken, palen enz.) en daarnaast nog een aantal pionnen (zoals die in de vaardigheid worden gebruikt). Dat parcours moet iedere rijder zo snel mogelijk en foutloos moet afleggen.
Bochten die ogenschijnlijk onneembaar zijn voor vierspannen, worden toch moeiteloos genomen, acceleratievermogen van de paarden en precisie van de menner zijn van groot belang!
De indoors zijn in opkomst aangezien deze, evenals de marathon tijdens de buitenwedstrijden, zeer spectaculair zijn en voor het publiek goed te volgen zijn.

Grote internationale indoor-springwedstrijden organiseren daarnaast jaarlijks voor de top-10 van de wereldranglijst een indoor-menwedstrijd voor vierspannen, de FEI Wereldbeker. Koos is ook in dit onderdeel van de mensport zeer succesvol (won de Wereldbekerfinale in februari 2013!!) en behoort samen met IJsbrand Chardon en de Australiër Boyd Exell tot de grote smaakmakers van het indoor-circuit.

leuke links

Informatief:

  • FEI, Internationale Hippische Federatie
  • FNRS, overkoepelende organisatie voor rijscholen
  • Hippoevent, nieuws & uitslagen
  • Hoefnet, nieuws & uitslagen
  • KNHS, Nederlandse Hippische Sport Federatie
  • Mensport, tijdschrift
  • PSV De Blijde Rijders, vereniging die wedstrijden (springen, dressuur, mennen) organiseert bij Stal De Ronde
  • Stal De Ronde, thuis van Koos de Ronde


Collega-menners: